home / nieuws / De tuin in de herst en winter

De tuin in de herst en winter

Intussen is het alweer november en het “tuinwerkseizoen” is voorbij. Wij, de tuinvrijwilligers, hebben het seizoen afgesloten met een gezamenlijke beurt op maandag 30 oktober. Er waren wel wat afmeldingen door ziekte of anderszins, maar toch hebben we de hele klus met z’n zevenen helemaal kunnen klaren.

Zoals altijd was er veel op te ruimen, alle uitgebloeide plantenresten zijn verwijderd, er is veel kortgeknipt en ook al veel gevallen blad opgeruimd. Op de daardoor in de tuin vrijgekomen open plekken zijn groepjes tulpjes gepoot, rode dit keer, om in het voorjaar meer kleur te krijgen, nu maar afwachten hoe dat er gaat uitzien. Het plan om rode tulpjes te planten is in het voorjaar ontstaan, toen we de resultaten konden zien van de bollenplantactie van vorige herfst, en dus nu verwezenlijkt.

Ook dit jaar kregen we weer winterviolen van een tuincentrum . De violen zijn net als vorig jaar in de potten gezet waar in het zomerseizoen de zomerbloeiers stonden, dat gaf meteen een heel fleurige aanblik. Al met al, het eindresultaat van die droge dag met een prima werktemperatuur was een keurig opgeruimde tuin, met kleur en fleur van de violen en van de sierappeltjes, die zo zwaar zijn van de hoeveelheid vruchtjes eraan, dat ze extra gestut moesten worden. Dit in tegenstelling tot de “Berger”-boom, de sierpeer in het stuk gazon voor het parkeerterrein, daar hangen in het geheel geen vruchten aan.

Er is nog overwogen om de annabellen te snoeien omdat ze al zo bruin zijn (veel bruiner dan anders, maar dat is gelukkig overal zo, oorzaak de rare zomer), maar daar was eigenlijk geen tijd voor en met de gedachte dat de uitgebloeide bloemen in de winter met een goed pak sneeuw een prachtig wintersilhouet bieden, hebben we daarvan afgezien.

Een andere gezamenlijke actie was op maandag 28 augustus. Om in het heel vroege voorjaar, januari, februari, maart, wat witte accenten in het gazon voor de zijtuin te krijgen, dit is het stuk waar ook de “kist” ligt, hebben we het plan opgevat om er sneeuwklokjes te poten. Op die maandag de 28ste zijn daar dus sneeuwklokjes-bolletjes geplant. In totaal hebben duizend bolletjes er een plek gekregen. In groepjes van vijfentwintig stuks, dus best veel groepjes, zijn ze gepoot, en dus ook hier is het afwachten wat het allemaal brengen gaat. Het is fijn dat we eigenlijk altijd positieve reacties krijgen over de tuin.

 

Meer nieuws

Nieuwsbericht Rabobank Clubkas Campagne

20 mrt 2018

Nieuwsbericht Rabobank Clubkas Campagne

Stem op de hospice bij Rabobank Clubkas Campagne Rabobank Het Haringvliet gaat ook dit ja...

Informatiedagen bij Hospice Hoeksche Waard

16 mrt 2018

Informatiedagen bij Hospice Hoeksche Waard

Bent u ook zo nieuwsgierig wat er achter de deuren van het Hospice Hoeksche Waard in de monumentale boerderij in Zuid – Beijerland gebe...

Herdenkingsbijeenkomst 15 november 2017

29 nov 2017

Herdenkingsbijeenkomst 15 november 2017

“Rust”                                                                   ...

De tuin in de herst en winter

01 nov 2017

De tuin in de herst en winter

Intussen is het alweer november en het “tuinwerkseizoen” is voorbij. Wij, de tuinvrijwilligers, hebben het seizoen afgesloten met een...